AHS:n 60 v. juhlaosastolla Karl Fazerin suvun ‘Fazerin sininen’ Rolls-Royce

Tänä vuonna Autohistoriallinen Seura – AHS täyttää kunnioittavat 60 vuotta. Pyöreiden vuosien juhlinta alkaa Classic Motorshowsta ja seuran osastolla onkin luvassa arvokasta kalustoa, kuten Karl Fazerin Rolls-Royce, sekä juhlavaa ohjelmaa.

Autohistoriallinen Seura perustettiin aikoinaan, kun haluttiin säilyttää historiallista kalustoa jälkipolville. Tuolloin jäsenistö harrasti ikäluokaltaan sotaa edeltävien aikojen ajoneuvoja ja juuri niitä nähdään nyt Classic Motorshown juhlaosastolla. Vertailun vuoksi osastolla on myös yksi auto seuran perustamisvuodelta 1964.

Kuva: AHS:n arkisto

Karl Fazerin ‘Fazerin sininen’ Rolls-Royce

Osaston ajoneuvokattaus sisältää lukuisia näkemisen arvoisia yksilöitä. Yhtenä mielenkiintoisena yksilönä mainittakoon Karl Fazerille kuulunut ’Fazerin sininen’ Rolls-Royce Silver Ghost vuodelta 1921. Auton tilasi W Gutzeit & Co, mutta pian johtokunta kuitenkin päätti, että auto oli heille liian kallis ylläpitää. Näin Karl Fazer osti sen talvella 1921–22.

Karl Fazerin kuoltua 1932 auto myytiin 1934 Hans Brummerille Hiiskulan kartanoon. Vuonna 1937 autoon teetätettiin Sisu-Auto Oy:llä leveämmät lokasuojat ja kate peittämään lokasuojien välistä aluetta jäähdyttäjän edessä. Nämä erikoispiirteet ovat edelleen osa auton nykyistä olemusta.

Auto oli Brummerin suvun hallussa aina vuoteen 1982, jolloin se siirtyi pizzakeisari Rabbe Grönblomille. Vuonna 1988 kaikessa hiljaisuudessaan auton osti Anneli Lahtinen, joka piilotti sen, eikä kukaan tiennyt auton piilopaikkaa.

Autoa etsittiin yli kaksikymmentä vuotta, ja kun se lopulta löytyi vuonna 2013, se palautui Fazerin suvun haltuun Maria ja Mikael Plantingille. Samana vuonna auto toimitettiin Englantiin, jossa se entisöitiin ja maalattiin Fazerin suklaalevykääreestä tutun siniseksi. Auto palautui Suomeen Oy Karl Fazer Oy:n 125. juhlavuotena 2016.

Musiikkia ja muuta ohjelmaa

Historiallisten ajoneuvojen lisäksi entisaikojen tunnelma välittyy Autohistoriallisen Seuran osastolla niin musiikin kuin muunkin rekvisiitan myötä. AHS:n esittelijät pukeutuvat 1920–30-lukujen tyylin mukaisesti, minkä lisäksi näyttelylauantaina yhtye Riku Poramo Quartet soittaa saman aikakauden musiikkia klo 10.00, klo 11.30 ja klo 13.30 noin 15 min kerrallaan. Näyttelylauantaina klo 10 yleisölle paljastetaan myös yksityiskohtainen AHS:lle juhlavuoden kunniaksi tehty taideteos. Julkistamisen jälkeen taideteos on vapaasti nähtävillä osastolla ja sitä tullaan jatkossa käyttämään muissa seuran tapahtumissa.

Scroll to Top