Heinkel Tourist 103 A2, 1965 – Antti Virtanen, Mäntsälä

Heinkel Tourist, skootterien Rolls-Royce, pommikoneiden sukua alenevassa polvessa.

Heinkel oli saksalainen lentokonevalmista joka ryhtyi toisen maailmansodan jälkeen valmistamaan kääpiöautoja, mopedeja ja skoottereita. Heinkel Tourist oli suhteellisen kallis ja hyvin varusteltu matkaskootteri. Vakiovarusteena löytyivät muun muassa vilkut, sähköstartti, 12 voltin sähköjärjestelmä, nopeusmittari, koteloidut ketjut ja väkivahva yksisylinterinen nelitahtimoottori. Skootteria valmistettiin 1953-1965 hieman yli 100 000 kpl.

Tämä yksilö on ollut uudesta saakka pääkaupunkiseudulla ja aktiivisessa ajossa aina 80-luvun alkuun saakka. Kesällä 1983 Heinkel varastettiin ja kohtasi täystuhon. Omistaja luovutti raadon valtiolle ja Heinkel myytiin poliisin huutokaupassa 31.9.1983 40 markalla (nykyrahassa noin 18 eur).

Projektin kunto oli lohduton ja uusien osien saatavuus ennen internetaikaa työn takana. Heinkelin kunnostusprojekti eteni pikkuhiljaa osa kerrallaan, välillä pysähtyen muutamaksi vuodeksi muiden kiireiden takia ja jatkuen uudelleen inspiraation iskiessä. Vihdoinkin vuonna 1992, uusi punainen maalipinta ja kromit kiiltäen, skootteri museotarkastettiin kunniamaininnoin.

Kunnostuksen jälkeen Heinkelia on pidetty kuin kukkaa kämmenellä ja ajeltu vain kauniina kesäpäivinä. Skootteri saa hymyn ihmisten kasvoille ja tuo iloa missä sitten liikkuukin,

Scroll to Top