International KB-3, 1941 – Redgo Finland Oy, Helsinki

Tosielämän Martti. Kaikki muistavat tuon sympaattisen hinausauton Pixarin menestyselokuvasta Autot. Hinausauto nimeltään Martti. Lojaali ja avarakatseinen muiden autojen ystävä johon voi aina luottaa vaikeassa tilanteessa.

Meidän Martti on vuonna 1941 Yhdysvalloissa valmistunut International KB-3 alustalle tehty hinausauto. KB-3-sarjan kuorma-autoja valmistui sotavuonna vain reilut 10 000 kappaletta eikä niistä kovin moni ole selvinnyt taipaleesta tähän päivään. Näistä autoista tehtiin monia eri versioita, lavakuormureita, tankkiautoja, maatalousautoja ja niin, myös jonkin verran hinausautoja. Martti on siitä harvinainen yksilö, että se on alusta pitäen tehty hinausautoksi ja sellaisena se on myös pysynyt. Hinauslaitteistokin on edelleen alkuperäinen Manleyn valmistama puomisto ja vinssi. International on tuotu USA:sta Suomeen vuonna 1988 silloisen Hinausliike Rosqvistin omistajan Esa pyyhkäläisen toimesta. Täydellinen entisöinti on tehty vuosina 1990-92 ja auto on museorekisteröity vuonna 1992. Auto on yhä edelleen samassa kunnossa, ulkoväriä lukuunottamatta, kuin -92. Omistuskin on pysynyt samoissa käsissä, sillä Hinausliike Rosqvistin osti aikoinaan Falck ja sittemmin Falckista tuli RedGo Finland Oy joka on hinausauton nykyinen omistaja.

Viimeiset reilut kymmenen vuotta International on ollut näytillä Mobilian automuseossa Kangasalla. Nyt olemme tuoneet auton omaan säilytykseen aikomuksena kierrättää sitä klassikkoautonäyttelyissä miten aikataulut vain antavat myöten. Martti on hieno pala autoilun historiaa ja sitä kelpaa esitellä muillekin!

Scroll to Top