Klassikoita myös kahdella ja kolmella pyörällä

Honda Monkey Falmer Teamin Pentti ”Bimbo” Aminoffin käytössä Helsingissä vuonna 1976. Kuva: Museovirasto / Kari Rainer Pulkkinen

Nyt jo viidettätoista kertaa Lahden Messukeskuksessa järjestettävä klassikkoajoneuvonäyttely Classic Motorshow on alusta pitäen ollut myös moottoripyöränäyttely. Usein näytteillä on ollut toistasataa kaksi- ja kolmepyöräistä, niin tälläkin kertaa.

Järjestäjän teema on tänä vuonna ”Pieni on kaunista”. Yli neljänkymmenen teemanäyttelyn ajoneuvon joukossa on kymmenkunta kaksipyöräistä. Joukossa on kokonaisia miespolvia kasvattaneita minimopoja, mutta myös 60-luvulta alkaen nuorison suureen suosioon nousseita kevytmoottoripyöriä.

Pienikokoisia kaksipyöräisiä tuotiin markkinoille, kun haluttiin helpottaa liikkumista erilaisissa ahtaissa tiloissa, kuten tehtailla tai varikoilla. Helposti auton tavaratilaan mahtuvaa menopeliä oli myös helppo kuljettaa mukana ja kaivaa esiin tarvittaessa, esimerkiksi siirtymävälineeksi leirintäalueilla. Suomessa ’tossumopoinakin’ tunnetut kulkupelit kuitenkin löysivät alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan poikkeavan markkinaraon, kun ne yleistyivät etenkin nuorten vapaa-ajan välineinä. Teemaosastolla tätä kulttuuria edustavat esimerkiksi Honda Monkey ja kotimainen toteutus, Helkama Tossu.

Muutakin pientä ja kaunista teemaosastolta kuitenkin löytyy, myös kaksipyöräisten tiimoilta. Järjestäjän ajatus on teeman kautta aina ravistella niitä ilmeisimpiä mielleyhtymiä. Pienuus ja kauneus saattavat esiintyä ajoneuvojen saralla yllättävilläkin tavoilla.

Hyvä kattaus kaksipyöräisten kerho-osastoja

Teemanäyttely on kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta. Kaksipyöräisiä aarteita on esillä paljon myös kerho-osastoilla, joissa niiden osuus on vankka. Kaksitahtikäryn sävyttämiä mopomuistoja herättelevät Salpausselän mopoharrastajien ja Kalen tallin osastot.
Isompien koneiden ystävät voivat antaa kyynelen vierähtää poskipäälleen Japsistarojen ja Veteraanimoottoripyöräklubin kaluston äärellä. Merkkikerhoista on paikalla kaksi kunnianarvoisten merkkien perinnettä vaalivaa yhdistystä; Ariel- ja BMW-kerhot.

Moottoripyörätarjonta ei kuitenkaan lopu siihen: näyttelyyn osallistuvat omilla pyörillään myös alan harrastamisen ympärille syntyneet Classic Motocross- ja Classic Enduro-kerhot sekä kolmen pyörän varassa etenevä Triker’s Club of Finland. Russian Iron Finland -yhdistyksen osastolla voi lisäksi tutustua neuvostotieteen saavutuksiin kaksipyörärintamalla.

Teemanäyttelyn kalustoa ja neuvostopyöriä lukuun ottamatta moottoripyörät on keskitetty omalle alueelleen Lahden Messukeskuksen A-halliin. Tervetuloa Lahteen vapun jälkeisenä viikonloppuna muistelemaan hienoja aikoja!

Kaksipyöräisiä vuoden 2023 näyttelyssä.
Scroll to Top