Tällä autolla Hannu Mikkola teki kansainvälisen läpimurtonsa

Classic Motorshow on ajoneuvonostalgian suurtapahtuma, ja katsottavaa on reilusti myös moottoriurheilun ystäville. Tänä vuonna näyttelyssä nähdään esimerkiksi Hannu Mikkolan kansainvälisen uran avannut Volvo Amazon.

Hannu Mikkolan tie rallin maailmanmestariksi alkoi 60-luvulla, kun nuori insinööriopiskelija aloitteli uraansa autosuunnistuksessa ja rallissa, aluksi kartturina. Ennen pitkää kuitenkin selvisi, että Mikkola oli nopeampi kuin kuljettaja, jolle hän tuohon aikaan luki karttaa. Miehet vaihtoivat keskenään paikkoja, ja tulosta alkoi syntyä Volvo 444:llä kaudella 1963.

Amazonilla kansainvälistä huomiota

Mikkolan ura otti uuden suunnan, kun Thomesto Oy:n L.J. ”Mylle” Jouhki kiinnitti huomionsa nopeaan kuljettajaan. Jouhki alkoi rahoittaa Mikkolan uraa ja istui tämän vierelle kartanlukijaksi. Alku oli vaikeaa ja kalusto kirjavaa, mutta kaudella 1966 mukaan tuli puolivirallisesti Volvo. Tehtaan kanssa tiiviissä yhteistyössä toimiva korjaamopäällikkö ja Suomen Volvon rallitallin vetäjä Kari Grönberg istui Mikkolan vierelle lukemaan karttaa ja alle saatiin kilpailukykyinen auto.

Suuri läpimurto osui Jyväskylän Suurajoihin elokuussa 1967, jossa Mikkola ajoi kartturinaan Anssi Järvi. He voittivat luokkansa Volvo Amazonilla ja ajoivat samalla yleiskilpailussa kolmanneksi. Kykyjenetsijät olivat valppaina, ja Mikkolan tie vei kaudella 1968 ulkomaille tehdaskuljettajaksi.

Suurajojen menestyksekäs Volvo Amazon BNR-2 on täysin entisöitynä näytteillä Hannu Mikkolan uran alkua esittelevällä osastolla Classic Motorshowssa.

Autourheilunostalgiaa löytyy toki muiltakin näyttelyn osastoilta. Esimerkiksi osastolla ”Karting Suomessa 80-luvulla” paneudutaan pohtimaan, miksi Suomeen syntyi varsinainen karting-boomi 80-luvulla. Tätä tarinaa kerrotaan tietenkin aiheeseen liittyvän kaluston kautta. Myös useilla E-halliin sijoitetuilla autourheilun historiaa käsittelevillä kerho-osastoilla syvennytään niin rata-autoilun kuin rallinkin historiaan Suomessa. Täydellinen osastolistaus löytyy täältä.

Hannu Mikkolan menestys Jyväskylän Suurajoissa vuonna 1967 poiki Mikkolalle kansainvälisen uran. Kuva: Carita Keinänen
Hannu Mikkolan vieressä kartturi Anssi Järvi. Kuva: Carita Keinänen
Scroll to Top