Tasan 60 vuotta sitten Jyväskylässä maailman ensiesittelyynsä karannut Ford Mustang esillä Classic Motorshowssa

Kuva: Ford Motor Company

Autojen maailmassa uusien mallien ensiesittelyt ovat aina valtioluokan salaisuuksia, kunnes kangas liu’utetaan uutukaisen päältä juuri suunnitellulla hetkellä ja koko maailman autoentusiastit haukkovat henkeään.

Ford Mustangin maailman ensi-ilta ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Kun toimitusjohtaja Lee Iacocca esitteli uutuuden medialle vuoden 1964 maailmannäyttelyalueella New Yorkin Queensissä, oli tuo uutinen joillekin onnekkaille jyväskyläläisille jo eilispäivää.

Kuva: Ford Motor Company

Vuonna 1964 Ford toi markkinoille kovasti odotetun kompaktin nuorisoauton, Ford Mustangin. Mustang tuli luoneeksi kokonaisen autoluokan, joka opittiin tuntemaan Mustangista johdetulla pony car -nimellä. Mustang tavoitteli nuorison suosiota urheilullisuudella, kompaktiudella ja lompakkoystävällisyydellä. 

Huhupuheet ja kuhina oli kovaa ennen New Yorkin esittelyä, odotukset olivat korkealla. Nyt olan yli vilkaistessa voidaan kai todeta, että ei suotta. Kuten tapoihin kuului, oli Fordkin pitänyt mustasukkaisesti salaisuuden verhoa Mustangin yllä ja virallinen esittelypäivä 13.4.1964 oli suuri uutistapahtuma.

Kuvaleike: Keskisuomalainen
Kuvaleike: Keskisuomalainen

Ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin – Suomen Jyväskylässä Mustang oli nähty jo edellispäivänä!
Jyväskyläläinen Ford-jälleenmyyjä Are Oy järjesti tasan 60 vuotta sitten 12.4.1964 Jyväskylän torilla autonäyttelyn, jonka vetonaulana oli tuo niin odotettu uusi Ford-malli. Keskisuomalainen-lehdessä autosta oli jo edellisenä päivänä otettu kuva ja artikkeli uutuudesta. Maailmalla Mustang esiteltiin liikkeissä yleisölle vasta 17.4. joten jyväskyläläiset olivat siis todella edellä aikaansa. 

Nyt mallin – ja tuon legendaarisen Suomi-ensiesittelyn – 60-vuotisjuhlan kunniaksi on Classic Motorshown näyttelyvierailla kunnia tavata tämä nimenomainen Jyväskylässä esitelty yksilö Lahdessa 4.-5.5.
Auton tuo näyttelyyn esille mallin aktiivinen merkkikerho Ford Mustang Owners’ Club. Heidän osastonsa löytyy näyttelyn C-hallista. 

Scroll to Top