50-luvulla paheksuntaa aiheuttanut Crown Imperial Limousine Classic Motorshowhun

Kevään Classic Motorshown tämän vuoden teemassa ”Työn sankarit – ajoneuvot työssä” paneudutaan työssä käytettävien ajoneuvojen moninaisuuteen. Ilmeisten maatalouskoneiden ja tavarankuljetuskaluston lisäksi teemaosastolla nähdään muutakin, esimerkiksi virka-auto.

Virka- tai edustusautot ovat esimerkkejä ajoneuvoista, joiden ei aluksi ajattelisi kuuluvan kyseiseen teemaan, mutta työasioitahan niilläkin on hoidettu. Yhtenä virka-autona mainittakoon sosiaalidemokraattien vasenta laitaa edustaneelle puolustusministeri Emil Skogille vuonna 1956 hankittu Crown Imperial Limousine.

Auton hankinta herätti aikanaan paljon keskustelua silloin köyhässä Suomessa, sillä kyseinen automalli oli tuon ajan kallein Yhdysvalloissa sarjavalmistettu neliovinen henkilöauto. Hintaa autolle kertyi Suomeen tuotuna 2 375 000 markkaa. Valtion hankintana siitä ei peritty autoveron esiasteena tuolloin käytettyä hinnantasausmaksua. Mikäli maksu olisi peritty, olisi auton hinnaksi muodostunut noin 4 200 000 markkaa.

Puolustusministeriöltä autoa lainattiin myös presidentin kanslialle, joka hyödynsi sitä etenkin ulkomaalaisten vieraiden kuljetukseen. 60-luvulla auto siirtyi Suomen Höyrylaiva Oy:lle, jonka jälkeen se on ollut eri kokoelmissa ja harrastajien omistuksessa. Keväällä tämä yksilö on Lahdessa nähtävillä yhtenä työn sankarina.

Scroll to Top