Sylvi Kekkonen: Aikansa autonainen

Sylvi Salome Kekkonen (o.s. Uino,1900 -1974) oli Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen puoliso. Hän korosti oikeuttaan itsenäiseen elämään tasavallan ensimmäisen naisen tehtävien rinnalla. Hän oli kirjallisuuden syvällinen harrastaja ja kirjailija. Sylvi Kekkonen hankki myös oman auton ja ajokortin aikana, jolloin ajokortti oli naisilla oli vielä harvinainen, puhumattakaan omasta autosta.

Kun Moskvits toi uuden 408-mallin markkinoille vuonna 1964, ulkomaan markkinointi aloitettiin Suomesta. Uudelle mallille annettiin markkinointinimeksi Elite. Kevätnäyttelyssään vuonna 1965 Oy Konela Ab esitteli Eliten. Ensimmäinen neuvostomaiden ulkopuolelle rekisteröity Elite lahjoitettiin Sylvi Kekkoselle. Lahjoituksen päivämääräksi on kirjattu 24.4.1965.

Rouva Kekkonen ei enää halunnut ajaa itse autoa. Hän oli hyvin pieni kokoinen ja hento eikä hänen terveytensäkään ei enää ollut parhaimmillaan. Hänen ensimmäinen autonsa oli ollut Mini. Hän ajoi sillä Helsingissä kolarin raitiovaunun kanssa. Kolari oli melko vähäinen, mutta herätti melkoista julkisuutta ja ainakin välillisesti johti siihen, että hän luopui auton ajamisesta. Tiettävästi tämä Mini on yhä tallella.

Moskvits Elite siirtyi Presidentin kanslian käyttöön. Myös Urho ja Sylvi Kekkosen poika Matti on kertonut käyttäneensä autoa. Elite lahjoitettiin myöhemmin Kainuun Ammattikouluun Kajaaniin havaintovälineeksi. Auto on osittain entisöity Kainuun Ammattikoulussa. Kesällä 1992 auto lahjoitettiin Mobilian kokoelmaan. Se on museoajoneuvotarkastettu helmikuussa 1995.

Auton valmistusnumero 008 viittaa siihen, että se oli tuotantolinjan ensimmäisiä autoja. Moskovalainen Moskvits-harrastajakerho, jolla on hallussaan Moskvitsh-tehtaan tuotantokirjanpito, väittää, että auto on varsinaisen tuotantosarjan kolmas auto ja että tämä yksilö on ainut tehtaan linjalta tullut musta auto. Mustaa autoa tarvittiin länsieurooppalaisiin esitteisiin.

Myöhemmin auto on osallistunut mm. “Tummien perhosten yö”-elokuvan kuvauksiin. Auto on Mobilian osastolla lahden Classic Motor Showssa 4.5.5.2013 ja muuten Mobilian Galleriassa presidenttien autojen rivistössä.

Moskvits Elite De Luxe 1300

Vuosimalli 1965
Malli 408/2400
Moottori 4-syl, 1360 kcm bensiinimoottori
Teho 60 hevosvoimaa
Valmistusmaa Neuvostoliitto
Scroll to Top