Classic Motorshown teema vuonna 2022 on ”Työn sankarit – ajoneuvot töissä”

On helppo ajatella lukemattomia tilanteita, joissa ihminen tarvitsee ajoneuvoa työn tekoon. Toisaalta, sopii myös miettiä, milloin itse ajoneuvon voi sanoa tekevän työtä? Näitä asioita käsitellään ensi keväällä Classic Motorshown teemaosastolla ”Työn sankarit – ajoneuvot töissä”.

On edelleen helppo todeta, että kauhakuormaajalla tehdään työtä. Tiekarhun kohdalla ehkä lähestytään sitä, että työn pääosin tekee kone itse, vaikka laitteen käyttöön tarvitaankin ihminen.

Tuttuja esimerkkejä heruu vaivatta lisää. Lukemattomat erikoisajoneuvot, samoin kuin kaikki kuljetustehtäviin valmistetut ajoneuvot ovat olleet ”työssä”. Eikö muka mopolähetin kiituri olisi työajoneuvo?

Ihmisten liikkumista helpottaneet julkiset kulkuneuvot, kuten taksit ja linja-autot kuuluvat ilman muuta myös joukkoon. Näistä taksien kohdalla tullaan jo alueelle, jolla käytettyjä autoja ei enimmäkseen ole varsinaisesti suunniteltu hyötykäyttöön, ne vain on syystä tai toisesta valittu siihen.

Lisäksi on paljon ammatteja, joiden harjoittaminen olisi käytännössä käynyt mahdottomaksi ilman moottorilla toimivia kulkuneuvoja. Aikanaan monet metsurit siirtyivät hevosesta moottoripyörään päästäkseen työmailleen usein tiettömien taipaleiden taakse. Ja kerrotaan, että maaseudulla pitkällä toimintasäteellä työskennelleet keinosiementäjät muodostivat aikanaan merkittävän ryhmän varhaisten Kupla-Volkkareiden asiakaskunnasta.

Edustustehtäviin on taas usein hankittu menopelejä, joiden ominaisuuksia ei ole säädellyt aivan pelkkä ankara tarkoituksenmukaisuus. Kyydittävän aseman korostamiseksi varsinkin ajoneuvon koko on saattanut venähtää tarvittavaa isommaksi.

On paljon sellaisiakin ajoneuvoja, joita jotkut saattavat pitää turhakkeina, mutta jotka kiistatta on rakennettu ammattimaista käyttöä varten. Esimerkiksi huippuluokan kilpa-autoja tai -moottoripyöriä ei ole tehty huviajelua varten silloin, kun niitä ajavat vain kalliisti palkatut alan ammattilaiset. Työssään siinä ovat niin kuski kuin ajokkikin.

Ajoneuvot ovat läsnä ihmisten arjessa sekä elämän käännekohdissa – ovathan ne olleet saattamassa ihmistä niin elämän alkuun kuin myös siitä pois. Työajoneuvojen monimuotoisuus tekeekin ensi kevään teemaosastosta yllätyksellisen ja tiedossa on mielenkiintoinen kattaus erilaisista työn sankareista.

Scroll to Top