Ensimmäisten Suurajojen voittaja-auto Austin Atlantic esillä Sorateiden Virtuoosit -teemassa

Classic Motorshown teema “Sorateiden Virtuoosit” käsittelee ralliautoilun historiaa Suomessa. Teemassa esitellään ajoneuvoja aina 50-luvulta 80-luvulle saakka ja siihen haarukkaan mahtuukin paljon muistoja ja kuriositeetteja.

Yksi kiinnostava ajoneuvo on vuoden 1951 Suurajojen voittaja-auto, Austin Atlantic. Kyseisellä Austin Atlanticilla ajoi kautta aikojen ensimmäisissä Suurajoissa vuonna 1951 Arvo “Kurva” Karlsson kartturinaan Vilho Mattila.

Uuden auton hankinta ei ollut helppoa 50-luvun Suomessa. Karlsson kuitenkin onnistui ja hankki 88 hevosvoimaisen “kilpurinsa” Veholle päätyneestä pienestä erästä.

Reitin varrelta Karlsson aikoinaan kertoi sen verran tarinoita, että hypyistäkin Atlanticilla leiskauteltiin. Hän oli pyrkinyt tasoittamaan auton painojakaumaa lastaamalla tavaratilaan neljä vararengasta – mutta silti Atlantic tuppasi laskeutumaan aina nokalleen.

Auto on tällä hetkellä täysin projektikunnossa, mutta jos kaikki menee hienosti, se pääsee uuteen – erinomaisen hyvään kotiin näyttelyn jälkeen. Mobilian Rallimuseo on kiinnostunut hankkimaan sen kokoelmiinsa jos vain heidän museota varten käynnistämä joukkorahoituskampanjansa yltää 50 00 euron tavoitteeseen. Kampanja päättyy 8.5. eli näyttelyn viimeisenä päivänäkin voi vielä osallistua. Joukkorahoituskampanja on käynnissä Mesenaatti-palvelussa.

Kuva: Scuderia Naftalin
Scroll to Top