Erilaisuus kunniaan -teemassa mukana kuusiovinen ‘pahisten limusiini’ Mercedes-Benz 600 Pullman

(Kuva: Holger Eklund via Mobilisti-lehti)

Mercedes Benz 600 Pullman lukeutuu autoihin, joita harva suomalainen on päässyt näkemään luonnossa. Sen ylväät muodot kyllä voivat olla tutut, mutta yleensä lähinnä elokuvista tai Corgin pienoismallista.

Lahden Messukeskuksessa on Vapun jälkeisenä viikonloppuna tilaisuus ihastella tätä Mersun pitkäaikaista lippulaivaa, kun se esittäytyy Classic Motorshown “Erilaisuus kunniaan” -teeman ympärille rakennetulla osastolla. Erilaiseksi sen tekee ennen muuta sen pitkiä kylkiä halkovat kuusi ovea.

Yli kuusimetrinen Pullman oli syksyllä 1963 esitellyn Mercedes-Benz 600 sarjan ylellisin versio, joka suunniteltiin palkatun kuljettajan ajettavaksi. Siksi sen ohjaamo tavallisesti eristettiin matkustamosta välilasilla. Kaikki 600-sarjan mallit olivat niin paljon Mersun muita henkilöautoja painavampia, että niitä varten piti rakentaa uusi V8-moottori, 6,3 litran tilavuuksineen yli tuplasti isompi kuin malliston suurin voimanlähde sitä ennen. Auton koon lisäksi painoa lisäsivät monet hydrauliikalla toimivat mekanismit kuten ikkunoiden avaus, istuinten säätö ja tavaratilan kannen lukitus.

Kulmikkaine muotoineen jylhäilmeinen Mercedes-Benz Pullman herätti ehkä jopa hieman pelonsekaista kunnioitusta. Luultavasti tästä syystä se valikoitui James Bond elokuviin arkkikonna Ernst Stavro Blofieldin kulkuneuvoksi. Luonnollisesti se päätyi myös lukuisten valtionpäämiesten käyttöön. Heistäkin yllättävän moni on jäänyt historiaan maineeltaan vähemmän mairittelevana, kuten Romanian presidentti Nicolae Ceausescu, Albanian johtaja Enver Hoxha, Haitin diktaattori Francois Duvalier, Ugandan presidentti Idi Amin tai Keski-Afrikan Tasavallan päämies Bokassa.

Toki 600-sarjan Mersujen omistajien joukosta löytyy myös paljon myönteisemmistä yhteyksistä muistettavia nimiä. Musamaailman legendat Elvis Presley ja John Lennon liikkuivat sellaisilla, samoin multimiljönäärit Aristoteles Onassis, Simon Spies ja Hugh Hefner. Menestyneimmistä filmitähdistä ison Mersun omistivat Jack Nicholson ja Elisabeth Taylor. Naispuolisiin omistajiin kuului niin ikään Coco Chanel.

Scroll to Top