Japanilaisten moottoripyörien 60-vuotista taivalta juhlitaan Classic Motorshowssa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun ensimmäiset japanilaiset moottoripyörät saapuivat Suomeen. Merkkipaalua juhlistetaan keväällä Classic Motorshowssa, ”Japsipyörät 60 vuotta Suomessa” -osastolla.

Japanilaismerkeistä ensimmäisenä Suomeen saapui Honda. Ennen Suomen valloitustaan Honda oli lyönyt hyvin läpi Yhdysvaltojen markkinoilla ja merkin moottoripyörät menestyivät hyvin muun muassa Mansaaren-ajoissa.

Honda-klubi lähdössä retkelle vuonna 1964.

Hondasta japanilaisten Suomen valloitus alkoi

Hondan ulkomainen menestys herätti myös suomalaisten maahantuojien kiinnostuksen ja ensimmäiset Hondat saapuivat maahamme vuoden 1960 tammikuussa. Ensin Suomeen saapui sporttipyörä Honda CB92 125 Benly ja pian tämän jälkeen saapuivat vähemmän urheilulliset C76, C71 ja C92. Mallien laadukkuus, design ja varustelu saivat ihmiset ansaitusti haukkomaan henkeä.

Hondaa ei aluksi markkinoitu paljon – maahantuoja ajatteli nimittäin, että hyvä tuote myy itse itsensä. Mahdollisesti vähäisen markkinoinnin takia Hondan myynti oli aluksi varovaista. Myynti kuitenkin kasvoi tasaisesti vuosi vuodelta. Kasvua osittain selittänee hyvä menestyminen kotimaisissa kisoissa kuten Eläintarhanajoissa ja Päijänneajoissa.

Hondaa seurasivat Yamaha, Suzuki ja Kawasaki

60-luvun alulla myös Suzukia alkoi näkymään Suomessa, mutta merkin moottoripyöriä tuotiin maahan virallisen maahantuojan toimesta vasta vuoden 1964 keväästä lähtien. Suzukin ensimmäinen Suomeen saapunut malli oli kevytmoottoripyörä Suzuki 80. Suzuki saapui markkinoille mainostamalla voimakkaasti moottorilehdissä sekä tekemällä suomenkielistä teknistä kirjallisuutta.

Vuoden 1964 keväällä myös Yamaha toi ensimmäisen pyörämallinsa Suomeen: Yamaha 250 YDS-2:en. Maahantuojalla oli ennestään myynnissä brittivalmisteisia moottoripyöriä, mutta niiden myynnin jäädessä odotuksista se keskitti lähes kaikki myyntipanoksensa Yamahaan. Yamahaa markkinointiin muun muassa näkyvästi lehti-ilmoituksissa sekä värväämällä eturivin trial-kuljettajia Päijänneajoihin.

Neljäntenä japanilaisena merkkinä Suomeen saapui Kawasaki vuoden 1966 alussa. Kawasaki saapui Suomeen, kun merkin maahantuoja, maatalouskoneiden myyntiin keskittynyt Sumeko Oy, halusi laajentaa liiketoimintaansa ja näki Kawasakissa potentiaalia. Ensimmäinen Suomeen saapunut Kawasaki oli kevytmoottoripyörä 80 J1T. Aluksi Suomeen tuotiinkin vain kevytmoottoripyöriä, mutta hiljalleen Suomen moottoripyöräkaupan vilkastuessa Kawasaki laajensi valikoimaansa myös keskikokoisiin kaksipyöräisiin.

Japsipyörät osasivat vastata muuttuneisiin markkinoihin

Japanilaisten moottoripyörien saapuessa Suomeen moottoripyörien käyttö muuttui hyötyajoneuvosta harrastusvälineeksi. Japanilaiset valmistajat vastasivat muuttuneisiin markkinoihin hyvin ja eurooppalaisten tuotokset jäivät japanilaisten jalkoihin. Nykyään japanilaiset moottoripyörät kattavatkin merkittävän osan Suomen moottoripyöräkannasta, joten japsipyörien saapumista Suomeen voidaan pitää merkittävänä tapahtumana suomalaiselle ajoneuvohistorialle.

”Japsipyörät 60 vuotta Suomessa” -osastolla tullaan näkemään merkittävä kattaus näiden neljän japanilaismerkin tuotannosta 60-luvulta aina 90-luvun puoliväliin saakka. Osasto toteutetaan yhteistyössä Japsistarojen kanssa.

Scroll to Top