Kaksipyöräisten merkkipaaluja Classic Motorshowssa

Lahden Messukeskuksessa 6.-7.5. järjestettävässä Classic Motorshowssa on neljä erikoisosastoa, joilla Suomen kaksipyöräinen moottorihistoria herää henkiin. Niiden lisäksi mopot ja moottoripyörät ovat esillä laajemminkin. 

Suomi-historian omaava 1935 Harley-Davidson Big Twin 35VDS “Flathead” on mukana Harley-Davidson Suomessa-osastolla. Kuva: Fiskis Ekman

Harley-Davidson Suomessa -osastolla on näytteillä viisi merkittävää pyörää maailman kuuluisimman merkin pitkän historian ajalta.

Husqvarna viettää moottoripyörämerkkinä 120-vuotisiaan, ja vaikka merkki jäi Suomessa kadulla melko harvinaiseksi, kilpailumenestykset 1930-luvulta tähän päivään tekivät sen paljon kokoaan tunnetummaksi meilläkin.

Jarno Saarinen -erikoisosasto tuo Suomen tunnetuimman ja menestyneimmän ratamoottoripyöräilijän elämän ja teot ajankohtaisiksi, kun sankarin traagisesta kuolemasta Monzassa tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Lisäksi Eläintarhanajojen päättymisen 60-vuotisosastolla on näytteillä Raine Lampisen Norton Manx -kilpuri, jollaisilla maailman huippukuljettajat aikoinaan ottivat miehestä mittaa.

Moottoripyörät olivat polttomoottorin aamunkoitossa käyttöajoneuvoja siinä missä autotkin. Kuten nelipyöräiset serkkunsa, moottoripyörillä ajettiin alusta pitäen myös kilpaa. Näiden ääripäiden väliin mahtui monenlaista käyttöä, ennen kuin moottoripyörästä 60-luvun kuluessa sukeutui se harraste- ja nautintoväline, jollaisena sen nykyään tunnemme.

Scroll to Top