Keväällä Classic Motorshowssa keskitytään työn sankareihin

Ensi keväänä Classic Motorshowssa paneudutaan työssä käytettävien ajoneuvojen moninaisuuteen, kun näyttelyn teemana on ”Työn sankarit – ajoneuvot töissä”. Teeman kokoonpanoon kuuluu niin itsestään selviä hyötyajoneuvoja kuin yllättäviäkin yksilöitä.

Esimerkiksi paketti- ja kuorma-autoja on käytetty laajasti erilaisissa työtehtävissä ja ne on tietenkin huomioitu teemaosastolla. Aihepiiristä on valittu muutamia edustamaan tavarankuljetusautoja, joista yhtenä esimerkkinä on muun muassa öljynkuljetustankkeri.

Kaksipyöräiset aiemmin merkittävässä roolissa työelämässä

Mutta missään nimessä teemaosaston kalusto ei ole vain isoa ja raskasta. Esimerkiksi erilaiset kaksi- ja kolmipyöräiset kuuluvat olennaisesti teemaan, vaikka ne nykyään ovatkin pääosin harrastevälineitä. Pienten tavaroiden kuljetuksissa käytettäviä ajoneuvoja edustaa Vespan tavaraskootteri, joka ketteryytensä ja pienikulutuksisuutensa ansiosta on lähettien käytössä ollut suosittu Suomessakin.

Kaksipyöräiset ovat myös olleet luonteva valinta, kun hankalissa paikoissa sijaitseville työmaille on täytynyt päästä. Ennen sotia muun muassa paperitehtaan virkailijat kulkivat Lapissa savotalta Harley-Davidsoneilla, kun ajoteitä ei varsinaisesti ollut. Ja savotalle piti metsureidenkin ympäri maatamme päästä ja usein se tapahtui Jawalla, jossa oli tukisukset sivuilla.

Poliisin ja armeijan käytössä ajoneuvo jos toinenkin

Monipuolisesti erilaisia ajoneuvoja on käytetty etenkin poliisien ja puolustusvoimien työtehtävissä. Autojen lisäksi poliisit ovat jo pidemmän aikaa olleet tien päällä myös skoottereilla, mopoilla ja moottorikelkoilla. Moottoripyöräpoliisit ovatkin noin sadan vuoden ajan kuuluneet kesäiseen katukuvaamme.

Puolustusvoimilla taas on ollut, ja on edelleen, yksi maamme monipuolisimmista ajoneuvokalustoista. Lisäksi sota-aikana siviileiltä lunastettiin rintamalle tavallisia henkilöautoja muun muassa upseerien kuljetustehtäviä varten.

Edellä mainittujen ajoneuvojen lisäksi teemaosastolle tulee niin isompia kuin pienempiäkin työn sankareita jakelumopoista maatalouskoneisiin ja kaikkea siltä väliltä.

Scroll to Top