Kevään Classic Motorshowssa vietetään jopa kolminumeroisia juhlavuosia

LANCIA 110 VUOTTA, BMW 100 VUOTTA…

Bayerische Motoren Werke AG perustettiin 100 vuotta sitten. Autoja alettiin valmistaa 1928, moottoripyöriä hieman sitä ennen, vuona 1923. (Kuva: BMW Group Archive)

Classic Motorshow’ssa juhlitaan tänä vuonna komeita kolmenumeroisia merkkipaaluja. Italialaisen Lancian perustamisesta on jo 110 vuotta ja ajoneuvomerkki BMW on tasan 100-vuotias.

BMW-merkkikerhot niin kaksipyöräisten kuin nelipyöräistenkin saralla ovat esiintyneet Classic Motorshowssa usein yhteistyössä ja niin tälläkin kertaa. Ne rakentavat yhteisen juhlaosaston kunnioittamaan merkin satavuotisjuhlavuotta. Baijerin moottoritehdas perustettiin kun lentokoneen moottoreita valmistavat yritykset yhdistivät voimansa. Vuonna 1923 ryhdyttiin valmistamaan moottoripyöriä ja hyvin pian, 1928 valikoimaan tulivat myös autot.

Sitäkin vanhempi on Lancia, joka perustettiin Torinossa jo 1906 ja se valmisti autoja aivan alusta saakka. Perustajat Vincenzo Lancia ja Claudio Fogolin olivat Fiatin kilpakuljettajia ja heidän toimestaan valmistettiin ensimmäinen Lancia, joka tunnetaan nimellä Lancia Alfa, kuinkas muuten.

Lancia Club Finland on mukana kevään Classic Motorshowssa ja juhlavuosi näkyy heidän osastollaan.

Myös Classic Chevy Club of Finlandin osastolla juhlitaan. Heillä juhlakimara onkin peräti kolmivuotinen, sillä Chevrolet´n historiassa merkittäviä vuosia olivat 1955, 1956 ja 1957 jolloin syntyivät sen halutut klassikkomallit, “Classic Chevyt”.

Ennen vuoden 1955 Bel Airia merkin imago oli “varma ja tylsä” mutta tuona vuonna esitelty “pikkulohko” V8-moottori muutti kaiken. Voimanpesää kehitettiin edelleen vuodelle 1956 ja kun Corvetten “isänä” tunnettu Zora-Arkus Duntov täräytti Pikes Peakin mäkikisassa sillä luokkavoittoon rikkoen lukuisia ennätyksiä, oli sensaatio valmis. Uusi entistäkin vahvempi V8 ja -56 Bel Air oli lanseerattu ja mallisto möi kuin häkä kääntäen merkin myyntikäyrät uuteen suuntaan. Classic Chevy Club of Finland esittelee kevään näyttelyssä julhaosastollaan juuri vuoden 1956 mallistoa.

Muitakin juhlavuosia näyttelystä löytyy. Mm. Suomen Mercedes-Benz Klubin osastolla juhlitaan merkin W 123 -mallin 40-vuotisjuhlaa.

Kerhoista merkkipäiviään viettää ainakin jo nelikymppiseksi yltänyt ja varsin aktiivinen kerho Päijät-Hämeen Mobilistit.

Aina kannattaa juhlia, kun siihen pienintäkään syytä löytyy. Yksi parhaista syistä juhlaan on kevät ja ajokauden alku. Siitä päästään nauttimaan jälleen Classic Motorshow’ssa 7.-8.5. Lahden Messukeskuksessa.

Scroll to Top