Kokonaisvaltainen matka kotimaiseen moottorihistoriaan

Lehdistötiedote 28.4.2008

Eilisen maailma avautuu – oletko valmis?

Ensi viikonloppuna Lahden Messukeskuksen kaikki kolme hallia täyttävä Classic Motorshow avaa ennen näkemättömän laajan maiseman suomalaiseen ajoneuvohistoriaan. Eikä kyse ole pelkästään näkemisen arvoisista ajopeleistä ja muusta kalustosta, vaan messuvieras pääsee aistimaan eilispäivää myös äänten, hajujen ja jopa omien sormien kautta.

Messukeskuksen teemahalliin (Lahti-halli) on koottu edustava valikoima autoja viime vuosisadan alusta aina 80-luvulle asti. Lisäksi lukuisat näytteillepanijat esittelevät omilla osastoillaan likimain kaikki maanteillemme tyypilliset neli-, kolmi- ja kaksipyöräiset ajoneuvot samalta ajanjaksolta. Joukosta löytyy melkein mitä vain: Borgward, Fiat Multipla, Jaguar E-type, Volkswagen Kleinbus, NSU Prinz, Hillman Imp, De Tomaso Pantera, Vauxhall Victor farmari, Norton Manx ja Royal Enfield moottoripyörät, “Siipi-Wiima” linja-auto, Solifer-mopot sekä “Kotikadulta” tuttu
Volga antavat vasta kalpean kuvan siitä, mikä halleissa vaeltajaa odottaa. Eksoottisempia ajoneuvoja löytyy kymmenittäin. Näyttelyssä on valmiiksi kunnostettuja autoja myytävänäkin.

Messukeskuksen kahdessa muussa hallissa on esittelemässä toimintaansa valtava määrä yhdistyksiä, joista joku saattaa tuottaa suurelle yleisölle perin ilahduttavan yllätyksen. Kovin laajalti ei liene vielä tunnettu esimerkiksi viime vuonna naistenpäivänä perustettu Naisten Automobiiliklubi, jonka osastolla on esillä mm. Messerschmitt kääpiöauto. Ja kuinka moni tietää entuudestaan Suomen Peliautomaattihistoriallisesta seurasta? Sen osastolla on mittava kokoelma pajatsoja, flippereitä, hedelmäpelejä ja muita peliautomaatteja, joista osa on myös pelattavissa. Classic Motoshowssa yleisö siis pääsee itsekin osallistumaan
menneiden vuosikymmenien taukopaikkojen ajanvietteeseen.

Niin halleissa kuin niiden ulkopuolella on luvassa esityksiä, jotka saattavat vangita katsojat hyväksi aikaa. Muun muassa Fordson Club Finland ry suorittaa osastollaan vuoden 1919 mallisen Fordson F traktorin keväthuollon. Ulkotiloissa järjestetään maamoottorinäytöksiä sekä puuskaasutraktorin käynnistysnäytös. “Häkäpönttöajasta” kertoo enemmän aiheesta kokonaisen kirjan kirjoittanut Stuart Köhler.

Ulkotapahtumista laajamittaisin on kumpanakin messupäivänä kahdesti läpivietävä vanhojen kilpa-autojen näytösajo, jossa noin 15 entistä ralli- ja rata-autoa kipuaa messualueelta ylös mäkeä Teivaanmäen tanssilavalle. Yleisöä palvellaan näissä yhteyksissä Timo Pulkkisen asiantuntevin kuulutuksin.

Aivan omana tapahtumanaan voi pitää myös Helsingistä pistoraidetta pitkin messualueelle saapuvan jyhkeän “Ukko-Pekka”-veturin tuloa ja lähtöä lauantaina. Veturi vaunuineen on tietenkin nähtävillä koko paikallaoloaikansa.

Unohtaa ei pidä myöskään sitä, että parhaat pysäköintipaikat, eli kaikki hallien edustan 400 ruutua, on varattu vähintään 25 vuotta vanhoille autoille. Näistä muodostuu oma, kaiken aikaa muuttuva nähtävyytensä messualueella.

Classic Motorshow on avoinna yleisölle lauantaina ja sunnuntaina kello 10:00 – 18:00.

Lisätietoja:

Risto Laine Puh. 0400 969 550

Niina Anonen Puh. 040 772 8213

Scroll to Top