Maailman pienin auto Classic Motorshow’ssa

TIEDOTE 25.3.2009

Classic Motorshow 2.-3.5.2009

Suomen suurimmassa klassikkoajoneuvojen näyttelyssä päästään Vapun jälkeisenä viikonloppuna ihmettelemään maailman pienintä autoa. Yksi Lahden Messukeskuksessa järjestettävän Classic Motoshow´n ehdottomasti erikoisimmista menopeleistä tulee olemaan alle 60 kilon painoinen Peel P50.

Kolmipyöräistä Peel P50:tä voi sen kuljettaja halutessaan jopa vetää matkalaukun tavoin perässään auton takaseinään sijoitetusta kahvasta. Laite mahtuu sitä paitsi tarvittaessa vaikkapa matkatavarana metroon – tämä on kokeiltu!

Lasikuitukoppaisella Peelillä on pituutta 1,34 m, leveyttä vajaa metri ja korkeutta 1,20. Sen voimanlähteenä on yksisylinterinen 2-tahtimoottori, joka antaa tehoa 4,5 hevosvoimaa. Näillä eväin pitäisi huippunopeutta löytyä suunnilleen 70 km/t, mutta kiikkerällä pelillä ei kukaan tiettävästi ole uskaltautunut tätä kokeilemaan.

Peel P50:tä valmistettiin vuosina 1963-64 Man-saarella vain alle 50 kappaletta vaikka sitä mainostettiin Britanniassa sloganilla “Melkein halvempaa kuin käveleminen”. Yksi näistä harvinaisuuksista saapui jo samalla vuosikymmenellä Suomeen päätyen sittemmin Suomen Kääpiöautoyhdistyksen omistukseen ja nyt näytteille Classic Motorshow´hun.

Suomen Kääpiöautoyhdistyksen osastosta näyttelyssä rakennetaan eräänlainen “minimaisema”, johon sijoitetaan ainakin kolmipyöräinen Heinkel vuosimallia 1959 sekä nelipyöräinen Messerschmitt TG-500 vm -60. Yhdistyksen jäseneksi on kylläkin hyväksytty selvästi isompienkin ajokkien omistajia eikä siellä suhtauduta kääpiöauton käsitteeseen tiukkapipoisesti. “Meille kelpaa hyvin esimerkiksi Fiat Multipla”, kertoo ryhmän tapahtuma-organisaattori Seppo Sjögren. “Jos 600-kuutioiseen autoon saadaan sisälle mahtumaan kuusi henkeä, niin onhan siinä kääpiömaailmaa kerrakseen”, Sjögren perustelee. “Tai jos auto vain ylipäänsä on riittävän säälittävä, niin kyllä se meille käy!”

Classic Motorshow järjestetään Lahden Messukeskuksessa 3.-4. toukokuuta. Sen näyttelyesineistä ja oheistapahtumista päivitetään säännöllisesti tietoa sivuille www.classicmotorshow.fi

Scroll to Top