Moottoriruutu – auto-ohjelma puolen vuosisadan takaa

Miltä tuntui toimittajan hyppysissä Audi vain kaksi päivää sen jälkeen, kun ensimmäiset yksilöt vuonna 1965 olivat saapuneet Suomeen? Mistä autosta kehdattiin vitsailla, että sen varaosiksi aina tarvitaan toinen samanlainen? Entä mitä ajopeliä luonnehdittiin “vallattomaksi veitikaksi”? Tai minkä avoimesti ihastellun auton kello edisti tunnin vuorokaudessa?
Näihin kysymyksiin saa vastauksia 3. ja 4. toukokuuta Classic Motorshow´n teemaosastolla, Lahden Messukeskuksessa. Osaston “Kultainen 60-luku”-teeman mukaisesti siellä pyöritetään jättimäisellä televisioruudulla katkelmia TV2:n ja sen edeltäjän Tamvision kyseisellä vuosikymmenellä tuottamista “Moottoriruutu”-ohjelmista.

Nämä olivat moottoriajoneuvoja esitteleviä makasiiniohjelmia, jotka sisälsivät laajamittaisia koeajojakin. Suurelta osin Tampereella filmatuissa jaksoissa on toimittajana insinööri Pertti Moll ja valtaosan niistä on ohjannut paremmin jääkiekkoselostajana muistettu, jo edesmennyt Antero Karapalo.

Aineistoa on pitkälti toista tuntia eikä sen katsomista asiaan uppouduttuaan ole vallan helppoa lopettaa kesken. Sisältöön voi suhtautua monelta kannalta, mutta ohjelmien kuluttajaa valistavaa tarkoitusta ei voi asettaa kyseenalaiseksi.

Viihteellisin osio nykypäivän perspektiivistä saattaa olla viidenkymmenen vuoden takainen ilmeisen käsikirjoitettu episodi, jossa ikään kuin tosi-TV:n hengessä lähdetään ostamaan käytettyä autoa. Kaupanteon kohteena on kuuden vuoden ikäinen Wartburg, josta tietenkin paljastuu yhtä sun toista sellaista, minkä yksityinen myyjä mieluimmin pitäisi pimennossa. Kauppoihin silti päästään, tinkimisen jälkeen.

Scroll to Top