“Oi niitä aikoja” -kokonaisuus jälleen mukana – esittelyssä vuodet 1956, 1966, 1976 ja 1986

Viime kevään Classic Motorshowssa ensikertaa mukana ollut “Oi niitä aikoja” -osasto-kokonaisuus sai hyvän vastaanoton. Ajoneuvojen lisäksi kiitosta tuli myös esillä olleesta kyseiseen vuoteen liittyvästä esineistöstä. Ajoneuvot ovat osaston päätähtiä, mutta kyseistä vuotta avataan edelleen myös muulla materiaalilla, esimerkiksi esitellen vuoden merkittävimpiä tapahtumia.

– Ensimmäisellä kerralla oli luontevaa esitellä vuosia kyseisen aikakauden esineistön kanssa. Tätä jatketaan ja esineistöä kohdennetaan tarkoin juuri vuosiin 1956, 1966, 1976 ja 1986, kertoo osaston tuottaja Petri Niemenmaa.

Osaston päätähdet, ajoneuvot, ovat juuri kyseisenä vuonna ensiesiteltyjä. Ne ovat ajankuvan kertojina oivallisia, koska ne olivat osa arkea ja elämää. Ajoneuvoissa koettiin perheen yhteiset matkat ja tunnelmat painuivat hyvin mieleen. Millainen oli Suomi juuri noina vuosina?

Vuoden 1956 Suomessa sodan varjot vaalenivat kun Porkkala palautettiin. Samana vuonna Kekkonen valittiin ensikertaa Suomen presidentiksi. Elämän makuun päässeen kansan luotsaaminen menestykseen ei ollut helppoa ja maata koetteli yleislakko. Suomalaisesta katukuvasta varsin tuttu Volvo Amazon ensiesiteltiin jo vuonna 1956 ja sen helposti tunnistettavat muodot näkyivät Suomen teillä vielä pitkään.

Vuonna 1966 näki päivänvalon ensimmäinen Toyota Corolla. Keimolan moottorirata avattiin kesäkuussa ja Suomessa saatiin nauttia kansainvälisen tason rata-autoilusta. Nuoriso kapinoi vanhempien moraalikäsityksiä vastaan myös meillä ja rajoja haettiin. Yksi ilmapiirin muutoksen tunnettuja näytöksiä oli kirjailija Hannu Salaman vuonna 1966 saama tuomio Jumalan pilkasta, joka kiihdytti myös poliittista keskustelua.

Vuosikymmen vierähdettyä, vuonna 1976 oli tunnelma Suomessa jo aivan erilainen. Radiossa soi ´Ajetaan tandemilla´. Maailmalla tapahtui asioita jonka merkitys ymmärrettiin vasta paljon myöhemmin: pienet yritykset Apple Computer ja Microsoft perustettiin Kaliforniassa. Autorintamalla esiteltiin ensimmäinen Ford Fiesta. Uutistapahtumista ehkä mieliin painuvin oli Lapuan Patruunatehtaan räjähdys jossa kuoli 40 ihmistä ja 60 loukkaantui.

Vuonna 1986 esiteltiin mm. erikoinen Cadillac Allante. Vieläkin haluttiin säädellä miten kansa itseään viihdyttää ja elokuvatarkastamo päätti, että emme olleet valmiita Renny Harlinin Jäätävä Polte -elokuvalle. Vuonna 1986 päättyi yksi merkittävä aikakausi, kun Urho Kaleva Kekkonen kuoli elokuussa. Uutistapahtumina ovat mieliin painuneet Oulun lentokonekaappaus ja Mikkelin panttivankidraama. Kestohiteiksi periytyneitä musiikkikappaleita olivat mm. Princen Kiss, Whitney Houstonin How will I know ja Pet Shop Boys´ien West End Girls. Kotimaisesta musiikista ikuisiksi korvamadoiksi jäivät mm. Miljoonasateen Marraskuu sekä Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala.

Viime kevään näyttelyssä esiteltiin vuodet 1955,-65, -75 ja -85, joista kuvat alla.
Scroll to Top