Paloautot Junnu ja Jannu esittäytyvät

Jokivarren VPK osallistuu ensimmäistä kertaa Classic Motorshowhun. Osastollaan Jokivarren VPK esittelee vapaaehtoispalokuntatoiminnassa mukana olevat paloautot nimeltään Junnu ja Jannu. Molemmat ovat noin kolmekymppisiä Volkswageneja ja ne ovat kunnostettu vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden avustuksella toimiviksi paloautoiksi.

Jokivarren VPK:n perustajakaksikko Saku Rouvali ja Timo Tammisto ovat toimineet palokuntaurallaan jo lähes 30 vuotta ja he ovatkin saaneet työstään tunnustusta. Vuonna 2016 miehet valittiin Vuoden Vapaaehtoisiksi ja he sijoittuivat toiseksi kategoriassa Vuoden Turvallisuusteko- ja Turvallisuusalan Valopilkku. Palkintojen perusteena oli lapsille ja nuorisolle suunnattu Junnu ja Jannu -paloauto- ja turvallisuustoiminta.

Lapsille ja nuorille suunnattua harrastustoimintaa

Jokivarren VPK on perustettu nimenomaan nuorisotoimintaa varten. ”Lapset ja nuoret näyttävät tapahtumissa huomattavan paljon helpommin lähestyvän meidän paloautojamme. Ehkä niiden koon vuoksi, mutta myös koska ne ovat sympaattisen näköisiä. Lapset näkevät sinne sisään ja pystyvät itse ottamaan siitä välineitä ja viemään niitä takaisin. Tarkoitus on tietenkin tuoda turvallisuusasioita esiin, mutta myös kertoa heille vpk-toiminnasta laajemminkin. Monelle nuorelle vpk:ssa mukana oleminen voi olla ainoa harrastus, ja siellä on muitakin samoista asioista kiinnostuneita. Kivoja ja tarpeellisia taitoja harjoitetaan – eikä ketään kiusata”, kertoo Rouvali.

Ikänsä vapaaehtoispalokuntatoiminnassa mukana ollut Rouvali kunnosti omalla rahallaan vanhan paloauton pienten palokuntalaisten käyttöön. Koska paloauto oli tarkoitettu pienten palokuntajunnujen käyttöön, oli luonnollista, että paloauton nimeksi tuli Junnu. ”Autoon laitettiin vanhoja vesiletkuja ja suihkuputkia. Kun auton kunnostuksesta ja toiminnasta kirjoitettiin lehdissä, aloimme saada alaan liittyviä lahjoituksia. Lopulta mm. ympäristömme parantamiseksi toimiva Yara sponsoroi kokonaisen paloauton käyttöömme. Sen nimeksi tuli sitten Jannu”, Rouvali selventää.

Junnu ja Jannu -paloautot ovat olleet kovassa käytössä toimintavuosiensa aikana. Autot sekä projektin vetäjät ja muu henkilökunta ovat kiertäneet kouluja, messuja ja näyttelyitä sekä olleet ralleissa useita kertoja vastaamassa oman osaamisalueensa toiminnasta. ”Toimintamme on muutoin täysin lahjoitusten ja yhteistyökumppaneiden – ja tietty meidän oman lompakkomme – varassa. Ralleista sentään saamme korvauksen työstämme, niitä tehtäviä tietenkin toivoisimme lisää”, kertoo Saku Rouvali.

Junnu ja Jannu saivat siskon

Junnu ja Jannu saivat jälleen lahjoituksena kaverikseen kolmannen, Mitsubishi Canter -merkkisen paloauton. Jokivarren VPK:n Facebook-sivuilla on parhaillaan menossa nimikilpailu, jolla etsitään veljesten siskolle nimeä. Nimen pitäisi olla siis naispuolinen, viisikirjaiminen sekä sopia hyvin Junnun ja Jannun yhteyteen. ”Ja tietty sen pitäisi vielä alkaa J-kirjaimella”, Rouvali jatkaa. Vielä toistaiseksi “Santeri”-nimellä kulkeva paloauto on palvellut aiemmin Vilppulan Sahalla Metsä Fibre Oy:n paloautona.

Scroll to Top