Presidentti Kekkonen piti siitä, että matka joutui

Kuva: Kekkosen virka-auto Chrysler New Yorker vm. 71 Limousine

Joku saattaa muistaa nähneensä presidentti Urho Kaleva Kekkosen vilahtavan liikenteessä virka-autollaan 70-luvulla. Toinen saattaa miettiä, että tuohon aikaan autotkin olivat vielä “autoja”. Classic Motorshow´ssa on harvinainen tilaisuus päästä tarkemmin tutustumaan Kekkosen 1970-luvun virka-autoon, vm. 71 Chrysler New Yorker Limousineen.

Urho Kekkosella ei tunnetusti ollut auton ajokorttia. Vähemmän tunnettua on se, että hänellä oli Etsivän keskuspoliisin vuosiltaan moottoripyöräkortti ja runsaasti kokemusta isoista pyöristä. Tasavallan pitkäaikaisimman presidentin henkilöhistoria kertoo kilpailuhenkisestä miehestä, joka ei ollut turhan ujo taikka arka. Kekkonen piti siitä, että matka joutui.

UKK:n pitkäaikainen autonkuljettaja Vilho Lemmetty kertoi Mobilisti-lehden haastattelussaan (Mob. 2/2003) yhdestä kovavauhtisimmista reissuista, kun Tamminiemen ja Kultarannan välinen 180 kilometrin matka taitettiin puolessatoista tunnissa – aikana, jolloin moottoritietä riitti vain Veikkolaan asti! Presidentin vanhempi adjutantti, eversti Urpo Levo, kärsi nopeusmittarin viisarin jatkuvasta 180 km/h:n näyttämästä niin paljon, että rohkaistui vaatimaan nopeuden pudottamista sallittuun. Siihen Kekkonen totesi: “Minä määrään vauhdin, ette Te! Ellette ole kunnolla, jätämme teidät seuraavalle bussipysäkille!”

Kekkosen vaikutus näkyi sitten myöhemmin niin teiden rakentamisessa kuin liikenneturvallisuuden kehittymisessä, mm. yleinen kattonopeus maanteille saatiin vasta Kekkosen uudenvuodenpuheen jälkeen vuonna 1973.

70-luvun virka-auto

Classic Motorshow´ssa esillä oleva Chrysler New Yorker vm. 71 Limousine on presidentti Urho Kekkoselle aikoinaan henkilökohtaisesti Amerikassa valmistettu auto. Se on Ruotsissa Heinelin pajalla panssaroitu, pidennetty presidentin tehtäviin sopivaksi ja vahvistettu rakenteiltaan. Painoa autolla on noin 3000 kg, polttoainekulutus oli 30-40 litraa/100 km.

Auton omistaa nykyään lahtelainen Klaus Lindholm, joka tuo ajamalla auton näytteille Lahden Messukeskukseen.
“Ostin auton presidentin kanslian järjestämästä huutokaupasta vuonna 1991. Ehtona kaupan teossa oli muun muassa se, että auton pitää jäädä Suomeen”, kertaa Lindholm.

“Noin vuoden päästä täällä meillä kävi toimihenkilö presidentin linnasta vielä tarkistamassa tilanteen. Mies totesi sitten, että täällä todella vain harrastetaan ja keräillään näitä vanhoja ajoneuvoja. Kaipa ne olivat tyytyväisiä, kun presidentti Koivisto kutsui meidät vaimon kanssa Linnaan kahvillekin. Saatiin samalla nähdä muutkin talleissa olleet presidentin autot. Sain tuolloin valtion lipun ja vaakunatkin autoon koristukseksi.”

Presidentti Koivisto oli Lindholmille kertonut, että Kekkonen viihtyi hyvin Chryslerissaan.
“Auton sisustuksen on oltava jotain ihmemateriaalia, kun siinä ei ole mitään kulumisen merkkejä. Matkustajalle tarkoitettu tila on todella iso. Matkustamon ja ohjaamon väliin on lisätty lasiseinä, jotta kuljettaja ei kuule, mitä siellä takana puhutaan. Sain vielä jälkeenpäin autoon kuuluvat puhelimet ja hälytyslaitteetkin, joilla saa poliisit perään, jos on tarvetta. Kaikki on tallessa. Mutta sovittiin, että otan hälyttimen napin irti, ettei se hälytä suotta vahingossa.”

“Kaupan teon aikaan autolla oli ajettu 71 000 kilometriä, se oli kuin uusi auto. Kuten on vieläkin, kolme tuhatta kilometriä on ajettu sen jälkeen. Maksoin autosta vähän alle 100 000 markkaa, ei siinä mitään salaista ole. Euroissa saman suuruisen ostotarjouksen olen jo saanut, en kuitenkaan aio myydä”, paljastaa autoja harrastava Lindholm, jolla parhaillaan on 16 erilaista autoa.

CLASSIC MOTORSHOW – SUURI SUOMALAINEN KLASSIKKOAJONEUVONÄYTTELY

AUKIOLOAJAT:
Lauantaina 6.5. klo 9.00-17.00
Sunnuntaina 7.5. klo 10.00-17.00

Lahden Messukeskus, Salpausselänkatu 7, 15110 Lahti

LIPUT OVELTA:
18 euroa / päivä (sis. alv 10 %).
Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi aikuisten seurassa.
Lippuja on ostettavissa sekä käteisellä että pankki- ja luottokorteilla (Visa/Mastercard) lipunmyyntipisteistä messukeskukseen saavuttaessa.

Lippuja on saatavissa myös ennakkoon Tiketistä (www.tiketti.fi). Päivälipun hinta Tiketissä on 18 euroa + lipputyyppikohtaiset toimituskulut, alkaen 2,50 euroa.

ILMAINEN PYSÄKÖINTI JA NARIKKA:
Näyttelyvieraille pysäköinti on niille varatuilla paikoilla veloituksetonta. Narikkaan voi jättää vaatteita tai vaikkapa kypärän veloituksetta.

Scroll to Top