Suomalainen Formulahistoria-kirja julkaistaan Classic Motorshowssa

Scuderia Naftalin julkaisee uuden kirjan: “Suomalainen Formulahistoria 1947-1989, Midgeteistä moderniin aikaan – Finnish Formula History 194719-89, from Midgets into Modern Times” – kirjan ensiesittely tapahtuu Lahdessa, Classic Motor Show -tapahtumassa 4.5.2013 klo 10:00 Scuderia Naftalinin osastolla A38 – Tervetuloa!

Nyt julkaistava kirja käsittelee suomalaisen formulahistorian tärkeimmät tapahtumat ja ilmiöt lähes kronologisessa järjestyksessä – siitä, kun kaikki alkoi vuonna 1947 500-Kerhon perustamisella ja ensimmäisten kotimaisten Midget-kilpurien rakentamisella, nuoremman polven “maailmanvalloituksen” alkuun 1980-90 -lukujen taitteessa. JJ Lehto ja Mikat Häkkinen & Salo olivat silloin siirtymässä tai juuri siirtyneet kotimaan Formula Ford -luokasta isompiin kansainvälisiin kuvioihin. Siihen väliin mahtuvat ensimmäiset suomalaisten kuljettajien F1-kisakokemukset ja Keke Rosbergin F1-Maailmanmestaruus. Ja paljon muuta.

Kirjaan on koottu runsaasti tulostietoja sekä SM-tilastoja eri luokista, alkaen Midget/F3 -kaudesta , unohtamatta suomalaisten kisoja ulkomailla. Kotimaan radoista ja kisoista mukana ovat mm. Eläintarhanajot Helsingissä, Itäharjunajot Turussa, Pyynikki Tampereella, Väinölänniemi Kuopiossa, Ounasvaara Rovaniemellä, Ahvenisto Hämeenlinnassa ja Keimola Vantaalla – vain muutamia mainitaksemme.

Moni kuuluisa ulkomaalainen on myös kilpaillut Suomessa eri formulaluokissa, osa heistä on saavuttanut voittoja sekä mestaruuksia niin F1-MM-sarjassa, Le Mansissa, tai muissa autoluokissa – esimerkiksi Jim Clark, Jack Brabham, James Hunt, Jochen Rindt, Ronnie Peterson, Niki Lauda, Frank Williams…taas vain muutamia mainitaksemme, kaikki esiintyvät kirjassamme.

Ajanjaksolla 1947-89 kilpailtiin F3/Midget-luokassa, Formula Junior -luokassa,” uudemmassa” F3- luokassa 1965-70, Formula Vee- ja Super Vee -luokissa 1960-80-luvuilla, Formula Ford -luokassa 1980- 89 sekä lyhyempiä jaksoja 1980-luvun F3-, VW 1600- ja F Ford 2000 -luokissa. Suurimpaan osaan valmistettiin myös kotimaisia kilpureita – niiden historiaa valotetaan myös laajasti, KG Specialista Veemaxiin, Kvantista JB:hen.

Kirjassa on 463 sivua, runsaasti yli 1000 kuvaa, 370+ henkilöä ja 300+ eri automallia näissä kuvissa.

Pääosa kuvista on Marita ja Holger Eklundin arkistosta, mutta mukaan mahtuu myös kuvia mm. Uudesta Seelannista Porsche AG:n arkistosta ja osa materiaalista on kuljettajien sekä autojen valmistajien omista arkistoista.

Teksti on suomen lisäksi englanniksi.

Kirja tulee kirjakauppoihin ja luonnollisesti Scuderia Naftalinin nettisivuille www.scuderianaftalin.com Lisätiedot : scuderia.naftalin@gmail.com tai puhelimitse Tapani Lehtinen +358 50 55 38 380

Teksti: Scuderia Naftalin

Scroll to Top