Teemahallissa 2018 virittäydytään brittitunnelmiin

Kuva: Suomen IMP kerho juhlisti merkin 50-vuotista taivalta vuoden 2013 Classic Motorshowssa.

Vuonna 2018 Classic Motorshown teemana on Britit. Brittiajoneuvojen asema on ollut merkittävä suomalaisessa liikenteessä aina autoistumisen alkuajoista lähtien. Tätä tarinaa esitellään näyttelyn teemahallissa laajalti, käsitellen autojen ja kaksipyöräisten lisäksi myös raskaampaa kalustoa ja traktoreita.

Autoista Ford Cortina, Triumph Herald ja Vauxhall Viva olivat aikoinaan monen suomalaisperheen ylpeyksiä. Brittiautot nauttivat maassamme suurta suosiota ja merkkivalikoima oli runsas.

Brittimerkit kuuluivat Suomessa pitkään myös kaikkein halutuimpiin moottoripyöriin. Nimet kuten Ariel, BSA, Matchless, Norton ja Triumph herättävät yhä intohimoja.

Mielikuvat Britannian autotuotannosta ovat vahvoja. Ikoneiksi ovat nousseet varsinkin Mini, Rolls-Royce ja Jaguarin E-type. Ne johtavat ajatukset helposti 60-luvulle, joka kuitenkin muodostaa vain yhden osan tarinasta. Brittimerkit olivat maassamme merkittävässä roolissa jo ennen sotia ja niiden kirjo rikastui huomattavasti 50-luvulla, kun uusia autoja alkoi taas pikkuhiljaa saapua maahan. Etenkin kevyestä kuljetuskalustosta suuri osa tuli Britanniasta.

70-luvulla työtaistelut syöksivät Britannian autoteollisuuden alamäkeen, mutta edelleen sieltä tuotiin Suomeen paljon ajoneuvoja. Brittiautoille alkoikin muotoutua maine  ”tyypillisesti englantilaisina” – niin hyvässä kuin pahassa. Iso-Britannian teollisuus tuottaa autoja edelleen ja myös myöhempien vuosien tuotanto huomioidaan Classic Motorshown teemakokonaisuudessa.

Classic Motorshown teemahallissa näyttelyvieras saa kerralla mainion yleiskuvan brittiläisistä moottoriajoneuvoista Suomessa – avautuuhan kiehtova tarina helpoimmin juuri ajoneuvojen äärellä.

Vanhojen ajoneuvojen suurtapahtuma Classic Motorshow järjestetään 5.-6. toukokuuta 2018 Lahden Messukeskuksessa jo yhdettätoista kertaa.

Scroll to Top