Veteraanikuorma-autoseuran osastolla menneiden vuosien työjuhtia

Ford Thames Traderin entisöintityö latolöydöstä nykyiseen kuntoon kesti kolme vuotta.

Veteraanikuorma-autoseura Vetku ry:n osastolla olevat menopelit ovat olleet aikoinaan tarpeellisena kuljetuskalustona, kun yhteiskunta alkoi hevoskuljetusten jälkeen moottorisoitua. Vetku esittelee tämän vuoden Classic Motorshowssa sahalla, katujen puhdistuksessa sekä hiilen ja klapien kuljettamisessa käytettyjä kuorma-autoja.

Jyväskyläläisen Tapio Nisulan Ford Thames Trader on vuosimallia 1959. Auto on harvinainen 10-pyörä eli siinä on teliakseli. Kuorma-auto on ollut Orimattilan sahan omistuksessa, jonka työhommissa kippilava helpotti puutavaran kuljetuksessa satamaan. Myöhemmin autolla ajettiin purua sahan omaan lämpölaitokseen.

Aikoinaan Helsingin kaupungin katuosastolla mm. katujen puhdistuksessa apuna ollut kolmipyöräisenä ketteräksi osoittautunut Scammel Scarab, vm. 1965 on myös nähtävissä Vetku ry:n osastolla. Kolmipyöräisen menopelin omistaa nykyisin Tuure Hulmi Säkylästä. Scammel Scarabeja valmistettiin 1948–1967 ja niitä käytettiin Helsingin kaduilla puhdistustöissä vielä 1960-luvulla.

Austin K4 on 6-sylinterinen ja siinä on 4-litrainen bensiinimoottori.

Isiensä jalanjäljillä

Turkulaisen Jari Lehtovaaran omistuksessa oleva Austin K4, vm. 1949 on alun perin ollut Helsingissä hiilen ajossa. Austin löytyi sattumalta vuonna 2013 eräästä ladosta. Tuolloin vielä ei syntynyt kauppoja Austinista, mutta vuotta myöhemmin auton omistajan leski olihalukas autosta luopumaan. Auton entisöinti valmistui vuonna 2016. ”Jarin isä aloitti samanlaisella autolla ajot vuonna 1946. Lyhyellä akselivälillä varustettu auto on tekniikaltaan ollut vanha jo 1949, koska se on suunniteltu ennen toista maailmansotaa”, kertoo Vetku ry:n Juha Helin.

Tuusulalainen Raimo Stenvall halusi myös kulkea isänsä jalanjäljillä hankkiessaan ja entisöidessään Morris LC 5:n, vuosimallia 1952. Raimon isällä nimittäin oli aivan samanlainen auto, uutena ostettu vuonna 1953. Morris LC 5:ssä on 2,2 litran bensiinimoottori, hevosvoimia 51. Auto on alun perin ollut klapien ajossa Tuusulassa.

Scroll to Top