Classic Motorshowssa ajoneuvohistoriaa monipuolisesi

Vuosittain Lahden Messukeskukseen kerääntyy satoja menneiden vuosikymmenten ajoneuvoja kertomaan omaa tarinaansa moottoroidun Suomen teiltä. Näin tänäkin vuonna ja luvassa on monipuolista kalustoa arkisista kulkuvälineistä menneisyyden luksukseen ja kaikkea siltä väliltä.

Classic Motorshowssa on aina vuosittain vaihtuva teema, johon perehdytään syvällisemmin teemahallissa. Tänä vuonna teemahallin ajoneuvoja yhdistää jollain tavalla pienuus, koko teeman ollessa ”Pieni on kaunista”.

Pieni voi olla kaunista, mutta olisi liioiteltua sanoa sen olevan sääntö. Monesti pienen ajoneuvon takana on ollut jokin oikea ongelma, johon on haluttu vastata. Pienten ajoneuvojen suunnittelua on innoittanut käytännöllisyys, toisinaan pula, ja joskus harvoin silkka erikoisuudentavoittelu. Mielikuvat pienistä ajoneuvoista johdattelevat helposti kääpiöautoihin ja tossumopoihin, mutta se ei ole koko totuus. Teemahallin monipuolisuus yllättääkin tänä vuonna ehkä kokeneemmankin ajoneuvoharrastajan. Lue lisää teemasta.

Mukana harvinaisuuksia

Classic Motorshowssa on näytillä myös sellaista merkittävää kalustoa, jota harvemmin muualla näkee. Tällaisia ovat esimerkiksi ensimmäinen Suomeen rekisteröintikatsastettu Lamborghini Miura sekä Karl Fazerin suvun Rolls-Royce Silver Ghost vuodelta 1921 AHS:n osastolla.

Lamborghini Miura -projekti juontaa juurensa klassisten urheiluautojen entusiasmiin, kun Classic Collectionin omistajat etsivät italialaista 60-luvun urheiluautoa restauroitavaksi. Miura oli vuosia heille ”yksi” unelmien hanke. Unelmia täytyy aina tavoitella ja niin tämäkin hanke polkaistiin käyntiin. Miura on nähtävillä TorAForsin osastolla, auton omistaa ja sitä restauroi Classic Collection. Lue lisää Miurasta täällä.

Autohistoriallisen Seuran 60-vuotisjuhlaosastolla taas on nähtävillä kalustoa, joka oli jäsenistön intresseissä seuran perustamisen aikoihin. Tuolloin harrastettiin ikäluokaltaan sotaa edeltävien aikojen ajoneuvoja ja juuri niitä nähdään nyt Classic Motorshown juhlaosastolla. Osaston ajoneuvokattaus sisältää lukuisia näkemisen arvoisia yksilöitä Fazerin Rolls-Royce Silver Ghostin lisäksi. Lue lisää täällä.

Omistajien helmet ja Museoiässä

Aiemmista näyttelyistä tutut Omistajien helmet ja Museoiässä -osastot nähdään näyttelyssä myös tänä vuonna.

Omistajien helmet esittelee harrastajien ikiomia ajoneuvoaarteita. Kisaan ilmoittautui alkuvuodesta mukaan kaikkiaan 73 ajoneuvoharrastajaa aarteineen. Näistä suuri yleisö valitsi nettiäänestyksellä 10 finalistia, joista muodostui monipuolinen kattaus klassikoita 50–70-luvuilta.

Näyttelykävijät valitsevat näyttelyn aikana lippuäänestyksellä näistä finalisteista Omistajien helmen 2024. Voittaja julkaistaan ja palkitaan osastolla sunnuntaina klo 16. Tutustu Omistajien helmien finalisteihin tarkemmin täällä.

Museoiässä-osastolla esitellään juuri museoiän saavuttaneita ajoneuvomalleja. Tänä vuonna vuorossa ovat vuonna 1993 ensiesitellyt ajoneuvot.

Ajat olivat vuoden 1993 Suomessa ankeat, mutta onneksi autouutuudetkin olivat pitkästä aikaa melko maanläheisiä. Fiat Punto, Renault Twingo, Peugeot 306, Ford Mondeo ja Citroën Xantia eivät tavoitelleet taivaita, vaikka niihinkään ei useimmilla suomalaisilla ollut uutena varaa. Uudet mallit kuitenkin valoivat uskoa siihen, että tekniikka kehittyy ja huominen on eilistä parempi.

Osastolla nähdään esimerkkejä museoiän saavuttaneista ajoneuvoista. Lisäksi SAHK:n auktorisoima museoajoneuvotarkastaja tarkastaa osastolla kyseisen mallivuoden ajoneuvon molempina näyttelypäivinä. Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto – SAHK ry:n tarkastajat vastaavat myös mielellään yleisön kysymyksiin aiheesta. Lue lisää Museoiässä-osastosta.

Moottoriurheilun historiaa

Vauhtia rakastavana kansana suomalaisten ajoneuvohistoriaan kuuluu olennaisesti myös moottoriurheilu. Näyttelyssä nähdään tänä vuonna sekä moottoriurheiluun liittyvää kalustoa että lajin tähtiä. Kiinnostavasta kalustosta mainittakoon Hannu Mikkolan läpimurtoon johtanut Volvo Amazon, Hans Laineen Monte Carlo -rallissa ajama Porsche 911S sekä Mika Häkkisen ja Mika Salon käyttämät 80-luvun karting-kilpurit.

Ohjelmassa on myös moottoriurheilutähtien haastatteluja. Timo Pulkkinen haastattelee vuoden 1965 Rallin Euroopan mestari Rauno Aaltosta Historic Rally Club Finlandin osastolla näyttelylauantaina 4.5. klo 12.30. Sunnuntaina haastatteluvuorossa taas on motocross-legenda Heikki Mikkola Classic Motocross Finland ry:n osastolla klo 11.

Harrastekerhojen aarteita

Classic Motorshowssa ovat esillä myös kymmenet harrastekerhot. Kerhojen merkitys ajoneuvohistorian vaalimiseen on suuri ja vuodesta toiseen kerhojen osastoilla nähdään lukuisia ajoneuvohelmiä. Näkemistä riittää ja osastojen sisältö yllättää monipuolisuudellaan. Nostettakoon sieltä esiin esimerkiksi ranskalaisten kerhojen toteuttama ’Ranskalainen Avenue’ ja italialaisten kerhojen yhteisosasto ’Piazza Italiana’.

Näyttelyjärjestäjä haluaa kannustaa harrastekerhoja panostamaan osastojen toteutukseen ja siksi paras kerho-osasto palkitaan 2000 euron stipendillä näyttelylauantaina klo 16.

Scroll to Top